Bemutatkozás

 

Rétiné Szalai Anna Rita vagyok, pedagógus, két gyermek édesanyja.

Nagyobbik lányom mai napig ismeretlen betegsége, fogyatékossága miatt vált életem szerves részéve a korai fejlesztés.

Mint minden hasonló cipőben járó édesanya, az elérhető összes szakembert és módszert megpróbáltam megkeresni, megismerni, hogy a lehető legtöbbet segíthessünk Zsófin. Hosszú éveken át a legkülönfélébb intézetekbe, fejlesztőkbe, játszóházakba, uszodákba, alapítványokhoz jártunk. Külön köszönettel tartozunk a Tunyogi Gyógyító Játszóház, valamint a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány vezetőinek.

A megismert technikák közül a TSMT-módszert tartom a leghatékonyabbnak. Gyakorlati tapasztalataim kiegészítése érdekében elvégeztem a BHRG Alapítvány szakirányú képzéseit, és járok minden évben az újabb továbbképzésekre, konferenciákra, hiszen a korai fejlesztés területe a folyamatos kutatási eredményekkel korábban nem látott mértékben bővül. Terapeutaként sérült és egészséges gyermekekkel egyaránt foglalkozom. Az állapotfelmérés után – szükség esetén – a TSMT-t alkalmazom, ha pedig indokolt, más szakemberhez irányítom a hozzám fordulókat.

Tudom, mert megéltem, mit érez a megoldást, válaszokat kereső szülő, aki legbelül tudja: valami nincs rendben. Akár kisebbnek tűnő, akár nagyobb problémáról van szó. Ezért is igyekszem a saját életemből vett tapasztalataimat is továbbadni. Az egyik legfontosabb közülük éppen ez: a szülői megérzés nem csal. Ha az anyuka, apuka aggódik, nem szabad várni. A kimaradó idő később nehezen pótolható, viszont rengeteg probléma megelőzhető, enyhíthető, ha minél korábban, gyanús tünetek esetén (pl. nem fordul át időben, aszimmetriák) akár már 3 hónapos korban elkezdjük a fejlesztést.

Célom, hogy a lemaradás okát feltárva az egészséges és fogyatékos gyerekekből is a legtöbbet hozzuk ki. Nagy öröm számomra a sok mosolygó anyuka, aki büszkén számol be a közösen elért eredményekről, és öröm a gyerekorvosokkal, védőnőkkel, nevelési tanácsadókkal, óvodaigazgatókkal, pedagógusokkal és más szakemberekkel kialakított átfogó, egymás munkájára épített együttműködés a közös cél érdekében. Bármilyen kérdése van, keressen bizalommal!

***

Korai fejlesztőnk munkájának minőségi ellenőrzése és szakmai fejlődése érdekében a Kicsimaros 2014-ben sikeres vizsgákkal csatlakozott a BHRG alapítvány országos tanúsítási rendszeréhez az állapot- és mozgásvizsgálat, illetve a sikeres iskolai beválás rizikói szakterületen.

***

2017 őszétől elérhetővé vált fejlesztőnkben az országban egyedülálló LongiKid© neuro-szenzomotoros diagnosztikai módszer a 0-11 éves kor közötti gyermekek részére.

***

A Kicsimaros Korai Fejlesztő története itt olvasható.

Mire figyeljenek a szülők? Árulkodó tünetek – cikk a Kisdunában

Riport készült fejlesztőnkről a Kossuth Rádióban – itt meghallgatható